Thursday, April 2, 2015

Bila Kaki ku terkehel! (Ankle Sprain)

Salam uols...
Dah agak lama xde new entri kat blog sis ni... Kesian blog ahkak dah bersawang.... 😁
Terbaru nak cerita tentang kaki sis yang terkehel (ankle sprain)... Sakitnya Tuhan saja tahu... Wawawaa... Ni semua gara-gara main netball... Time landing tu memang dengar bunyi 'crack'... Then terus 'membelon' di bahagian buku lali... Hadoiii.... Oleh kerana 1st time kena, so xde la sis ambil langkah2 awal... OMG!

Ni sis nak bagi TIPS untuk uols... Mana la tahu it happen in future. Bukan sis doakan, tapi sebagai info utk anda. Mula2 kena tau RICE... Apa tu RICE? Hahaha... Bila Doc tnya sis, sis jwb nasi... 😜 Mana la nak tau term medic kan... Tambah tengah sakit... Apa2 je la Doc ni tnya pasal RICE... So, uols jgn jwb mcm sis plak nanti... Hihihi...

RICE tu maksudnya:
R is REST. Lepas terkehel pastikan anda Relax. Jgn paksa untuk bangun apatah lagi cuba nak berjalan ye. Ianya akan memburukkan lagi keadaan...

I is ICE. Blh tuamkan kaki yg tercedera dgn ais. Tapi jgn directly pd skin. Lapik dgn kain. Ais ni dpt membantu merawat secara cpt kecederaan & mengurangkan kebengkakkan. 

C is COMPRESSION. Balut dgn bandage@kain yang dpt ampu tempat yang cedera bg mengurangkan bengkak.

E is Elevation. Pastikan anda tinggikan tempat yang cedera supaya darah mengalir semula ke jantung & dapat mengelakkan tempat yang cedera bengkak teruk. (macam kaki sis la. Membelon je)

Then, langkah seterusnya pergilah berjumpa DR PAKAR berhampiran anda... 😊

Nota kaki: Dah seminggu kaki ni sakit. Blm blh berjalan lagi. But appointment dgn Doc tadi, sis dah blh mula pijak tapi menggunakan tongkat! Huhuhu... Sedih... Doakan sis cepat sembuh ye...  Lagi 2 weeks, next appoinment... Harap dah boleh berjalan mcm biasa time tu... 😊 After this, say bye to netball... Good bye... 



LOL,
CML

0 TQ Untuk Komen Anda:

Post a Comment

TQVM pada uols yang sudi tinggalkan komen/jejak di Blog CM ni. Salam Ukhwah...
“Life is a story, make yours a BEST SELLER”
L❥vs, CM (◕‿◕✿)