Monday, July 23, 2018

Ketahui Apa itu HFMD, Gejala Awal Dan Cara Pencegahan Untuk Mengelakkan Jangkitan

cikmasland.blogspot.my

Terkini, Gejala dan penyebaran Penyakit HFMD atau Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut menjadi isu panas dimana Selangor mencatatkan jumlah tertinggi melebihi 9000   pesakit yang dijangkiti. Banyak Nurseri/pusat Asuhan telah ditutup buat sementara waktu ekoran dari penularan jangkitan Penyakit Tangan,  Kaki Dan Mulut (HFMD) dikalangan kanak-kanak di Negeri itu.

cikmasland.blogspot.my
APA ITU HFMD?

Hand Foot & Mouth Desease atau Penyakit HFMD ini disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai Enterovirus meliputi Coxsackie Virus A16 (Cox A16) dan Enterovirus 71 (EV 71). 

BAGAIMANA CARA IA MEREBAK/BERJANGKIT?

Penularan jangkitan penyakit/virus HFMD adalah melalui sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh (blister) dan najis kanak-kanak yang dijangkiti serta sentuhan pada permukaan dan alatan permainan yang tercemar dengan virus HFMD

GEJALA/SIMPTOM PENYAKIT HFMD

Mereka yang dijangkiti akan menunjukkan satu atau lebih tanda seperti demam, luka (ulcer) di mulut, ruam atau lepuh di tapak tangan dan kaki. HFMD selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri. Namun begitu, segelintir jangkitan HFMD yang disebabkan oleh jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi seperti radang otak dan jantung.

cikmasland.blogspot.my


LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG ANDA PERLU LAKUKAN JIKA ANAK ANDA DIJANGKITI HFMD

  • Tidak membawa anak ke tempat-tempat awam/sekolah/taska/tadika/ pusat asuhan kerana boleh merebakkan jangkitan.
  • Membawa anak yang mempunyai tanda jangkitan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.
  • Mengamalkan kebersihan dengan mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas, selepas menukar lampin, dan selepas menyentuh/merawat lepuh
  • Membersihkan (basmi kuman menggunakan larutan chlorine based) permainan anak serta lantai rumah terutama tandas
  • Memastikan pembuangan lampin pakai-buang dibuat dengan betul.
  • Menggunakan peralatan makan dan minum yang berasingan dan tidak berkongsi barangan dengan anak-anak yang lain.


cikmasland.blogspot.my
Sumber Maklumat: myhealth.gov.myAstro Awani & KKM

Nota Kaki: CM doakan semoga anak-anak kita semua terhindar dari Penyakit HFMD. So ibu-ibu kena extra care tentang hygiene semasa diluar dan dirumah tau!

CADANGAN:

PRODUK SHAKLEE YANG SESUAI UNTUK MASALAH HFMD
  1. BASIC H: Pencuci Organik Dan Selamat Digunakan. CHEMICAL FREE
  2. OMEGA GUARD: Mengurangkan Keradangan akibat dari ruam dan Ulcer 
  3. HERBAL BLEND CREAM: Sebagai sapuan luar. Kulit yang melepuh akan cepat kering

*****
CIKMAS
FB: Masdiana Hj Che Din
IG: @cikmasland
FB Page: Vitamin Evergreen By CikMasland

cikmasland.blogspot.my
#PengedarShakleeTerengganu
#CMsipenulisblog
#CMsipenjualshaklee
Klik Info Lanjut

Monday, June 25, 2018

Promosi Shaklee Di Bulan Jun. Jangan Ketinggalan!

Promosi Shaklee Di Bulan Jun. Jangan Ketinggalan! | Seperti biasa, setiap bulan Shaklee akan buat promosi yang best-best untuk semua pengguna yang setia. Sama juga dengan bulan Jun ni. Shaklee fokus pada Set Cantik Dan pengguna yang nak kurangkan inci. Memang super menarik! Sebab apa? Sebab jarang-jarang Shaklee buat promosi Cinch Shake Mix tau!


Okey, sambil tu jom tengok list produk Shaklee dalam Promosi bulan ni. Antaranya ialah:


Youth Skincare: Skin Renew & Mainatain Set

FREE GIFT Limited Edition Wristlet

cikmasland.blogspot.my

Item yang terdapat Di dalam Set Youth Skin Renew & Maintain Set ini adalah:
  • Luminous Gel Oil Cleanser
  • Perfecting Skin Toner
  • Age Defence Mineral Moisturizer
  • Youth Activating Serum
  • Advance Renewal Night Cream

Apakah faedah yang anda akan dapat dengan pembelian Set ini adalah:
  • FREE MEMBERSHIP (worth RM65)
  • FREE DELIVERY 
  • Cash Back Next Month
cikmasland.blogspot.my

PROMOSI COLLAGEN POWDER SHAKLEE

Beli 6 Kotak Percuma 1 Kotak
cikmasland.blogspot.my

Beli 2 Kotak Diskaun 5%

KEBAIKAN COLLAGEN POWDER SHAKLEE

  • Anti penuaan - mengecilkan liang pori yang kelihatan, menghilangkan kedutan dan mengurangkan garis halus
  • Mengembalikan keanjalan kulit - menjadikan kulit lebih tegang, anjal dan lembut
  • Meningkatkan pergerakan - menyokong kesihatan sendi dan tulang
  • Menyubur - menjadikan rambut lebih sihat, tidak mudah gugur dan bercabang serta tebal dan bersinar
  • Menegang - membantu menegang dan menganjalkan payudara dan punggung
  • Mencerah - mengurangkan pigmentasi, jeragat dan tona kulit tidak sekata
  • Melembap - Melembapkan kulit bagi mengurangkan kulit kering dan rasa gatal

>>Baca Info Lanjut Tentang Collagen Powder Disini<<



PROMOSI CINCH SHAKE MIX COMBO

cikmasland.blogspot.my
KEBAIKAN CINCH SHAKE MIX

  • Memberikan kesan mengawal rasa lapar dan memberi rasa kenyang dengan kadar yang lebih lama. 
  • Mengurangkan nafsu makan terutama mereka yang ada problem kawal makan
  • Memberi tenaga berpanjangan dan membantu agar tidak penat walaupun melakukan banyak kerja seharian
  • Meningkatkan metabolisme badan
  • Memelihara otot dan mengelakkan kegemukan selepas proses penurunan berat badan
  • Menghilangkan lemak berlebihan dan mengurangkan inci dalam badan
  • Diperkaya dengan LEUCINE yg merupakan bahan utama dalam cinch untuk memelihara otot semasa dalam proses penurunan berat badan.
*****


BERMINAT NAK ORDER, NAK TANYA
ATAU
PERLUKAN KONSULTASI?

KLIK ICON SOCMED DI SEBELAH 
UNTUK HUBUNGI CM
INSYAALLAH, FAST REPLY 
DAN KONSULTANSI TIP TOP BUAT UOLS!



*****

CIKMAS
FB: Masdiana Hj Che Din
IG: @cikmasland
FB Page: Vitamin Evergreen By CikMasland

***** 
cikmasland.blogspot.my#cmsipenulisblog
#cmsipenjualshaklee
#shakleepantaidalam

Klik Info Lanjut

Saturday, June 9, 2018

My Lucky! Rezeki Menang Hadiah Giveaway Dari Blog Annursyuhadah.com

My Lucky! Rezeki Menang Hadiah Giveaway Dari Blog Annursyuhadah.com | Alhamdulillah, sebenarnya CM dah terima pun hadiah Giveaway dari Annur. Tapi ‘dek’ kerana sibuk sangat, post tersimpan dalam draft je. :) Bulan puasa ni terasa masa begitu pack. Cepat je masa berlalu. Bila malam, pukul 10 dah mengantuk. Huhu


Okey, sebenarnya CM nak bagi kredit pada Annur. In the same day Annur umum pemenang di blog, Annur terus wassap CM ucap Tahniah dan minta details untuk delivery. Next day dah siap pos hadiah Giveaway, and two days after, CM received. Yeay! Thank you very much Annur! Plus, she’s very friendly. (Bukan kipas haaaaa..She’s really nice person!) ;p


Okey, nah CM belanja gambar Syiling Dinar yang CM menang. 😘 Boleh masuk dalam koleksi CM dah.


cikmasland.blogspot.my
At last, wanna say Thank You very much to Annur & husband again and again. 

Nota kaki: Actually, I am not so lucky one! Tak pernah nak menang kalau join lucky draw or else yang berkaitan. Lol~~ But this time, i am chosen. Syukur Alhamdulillah... My rezeki Ramadhan.:)


cikmasland.blogspot.my



Klik Info Lanjut

Monday, May 28, 2018

Anda Boleh Dapatkan Youth Skincare Sekarang! | Loose Item Dengan Harga Terkini

Jika sebelum ini Shaklee hanya tawarkan Produk Youth Skincare dalam set iaitu Intensive Set (Full Set) dan Starter Set, bermula 21 Mei 2018, telah dilancarkan jualan berasingan (loose/single). So, korang boleh dapatkan Produk Youth Skincare ni mengikut keperluan dan bajet korang.

Rasanya CM dah pernah reviewed Produk yang terdapat dalam Set Youth Skincare ni. Antaranya:

LUMINOUS GEL OIL CLEANSER (125ml)

  • Membersihkan kulit wajah serta boleh bertindak sebagai makeup remover untuk mekap yang ringan
  • pH yang seimbang
  • Tiada buih (sangat sesuai untuk semua jenis kulit, even ada masalah kulit sensitif)
  • 3 in 1 (Mencuci, sebagai makeup remover dan melembabkan kulit wajah)

cikmasland.blogspot.my
Retail Price: RM 205.38

PERFECTING SKIN TONER (177ml)

  • Menanggalkan sel kulit mati, melembabkan kulit dan membekalkan nutrisi pada kulit
  • Menenangkan
  • Melegakan
  • Menghidrat
  • Meremajakan
  • Pembersihan dua kali

cikmasland.blogspot.my
Retail Price: RM 212.00

AGE DEFENSE MOISTURIZER SPF 50

  • Melindungi kulit daripada sinar matahari (UVA & UVB), menyuburkan dan melembapkan kulit.
  • Diformulasikan sesuai untuk kulit asia
  • Melindungi sel kulit baru
  • Bertahan selama 16jam!


TIPS:

  • Gunakan Selepas YOUTH Activating Serum (melindungi sel kulit baru)
  • Pakai lebih tebal jika terdedah dibawah sinar UV


cikmasland.blogspot.my
Retail Price: RM 218.63

YOUTH ACTIVATING SERUM


  • Menjana dan memperbaharui kulit pada peringkat sel untuk kulit lebih muda berseri
  • Mempercepatkan pembaharuan sel dengan 10x lebih cepat

cikmasland.blogspot.my
Retail Price: RM 437.25



YOUTH ADVANCED RENEWAL NIGHT CREAM


  • Menyokong proses pembaharuan sel kulit semasa tidur agar kulit nampak lebih muda, halus dan berseri.
  • Menyokong proses pembaharuan sel kulit
  • Meningkatkan penghasilan kolagen & elastin
  • kulit lebih muda, lembut & cerah


cikmasland.blogspot.my
Retail Price: RM 265.00

RADIANCE C+E


  • Menggebukan, mencerahkan dan mengurangkan garisan halus, kedutan, pigmentation, menambahbaik struktur kulit serta menyekatakan tona wajah!
  • mencerahkan bintik-bintik gelap
  • mengurangkan kesan penuaan

cikmasland.blogspot.my
Retail Price: RM 437.25


NAK MURAH? 
DAFTAR AHLI PERCUMA DENGAN BELIAN INTENSIVE SET
DAPATKAN POTONGAN 
HARGA AHLI 20-30%
Wasap CM Sekarang untuk maklumat lanjut...

*****
Nota KakiJom ber YOUTH korang... Cantik? Bukan lagi rahsia... Youth kan adooo 🀭 Aidilfitri dah nak dekat ni.. dah jadi rutin CM sekarang...
cikmasland.blogspot.my


*****

BERMINAT NAK ORDER, NAK TANYA
ATAU
PERLUKAN KONSULTASI?

KLIK ICON SOCMED DI SEBELAH 
UNTUK HUBUGI CM
INSYAALLAH, FAST REPLY 
DAN KONSULTANSI TIP TOP BUAT UOLS!

*****

CIKMAS
FB: Masdiana Hj Che Din
IG: @cikmasland
FB Page: Vitamin Evergreen By CikMasland

***** 
cikmasland.blogspot.my
#cmsipenjualshaklee
#cmsipenulisblog
#pengedarshakleepantaidalam
Klik Info Lanjut

Jom Cuti-Cuti Bersama AirAsia Di Traveloka | Kaki Travel

Jom Cuti-Cuti Bersama Airasia Di Traveloka | Kaki Travel
Assalamualaikum & Selamat berpuasa korang. Alhamdulillah, hari ni dah masuk hari ke-12 kita berpuasa. Syukur Alhamdulillah, kita di Fasa ke-2 Bulan Ramadhan Al-Mubarak. Jom upgrade Amal ;)

Okey, entri hari ni kisah cuti-cuti. Khas untuk korang yang hobinya melancong dan bercuti keluar Negara atau dalam Malaysia. Super excited kan bila story-mory pasal holidays & travel

Siapa yang selalu travel ke sana sini tanpa henti? Yang selalu kerja outstation, atau memang dah kaki bercuti atau tak reti nak duduk diam dan suka berjalan-jalan? Bukan nak buat kajian ;) tapi ada benda nak share untuk kemudahan dan kesenangan korang di hari kemudian. Hahaha, macam financial advisor lak CM kali ni kan. So apa yang penting sangat tu yang CM nak share beriya-iya ni? 

cikmasland.blogspot.my
Travel with Traveloka ❤️

Korang pernah dengar Traveloka? Kalau tak pernah maksudnya korang tak pernah la book flight ticket kat sini kan? Ala, ruginya... Ha, meh CM nak bagitau, sekarang ni korang dengan senangnya boleh book di web atau apps Traveloka tau.

Sudah semestinya ramai suka pilih AirAsia, sebab CM rasa ramai mampu nak ke mana sahaja bersama Airasia. Al-maklum, AirAsia dengan slogannya “Now everyone can fly” sentiasa menjadi pilihan no. 1 CM dan sure majority dari korang pun sama kan? Sebab apa? Of course la harganya yang agak murah. 
So, macam mana kalau korang nak book atau bandingkan harga yang sesuai dengan bajet korang nanti? Sebab tu CM cadangkan untuk pergi ke Traveloka. Bukan pergi ke office diorang tapi just pergi ke apps atau web diorang. Just klik-klik je. Informasi di hujung jari anda. Ha giteww :D
First of all, korang kena decide korang nak pergi kemana dulu untuk bercuti. After dah decide tu korang pilihlah tarikh bila korang nak pergi. Jangan pulak korang salah date ‘terbook’ 2 tahun lagi atau hari semalam.  Hahaha, yang ni bukan kisah cuti, jadi nightmare story plak nanti. Melampau kalau camtu. Huhu. Next, lepas korang dah pilih date, nanti akan keluar list of flight yang available pada tarikh korang tu. Korang boleh juga bandingkan dengan hari-hari yang lain sekaligus mudahkan korang untuk buat decision.  

After korang dah decide yang mana satu korang nak book, korang kena isi pula details passenger. Ini perkara basic, and CM sure yang ‘Kaki travel’ memang dah arif sangat-sangat. Lepas ‘setel’ semua korang boleh buat pembayaran by credit card, debit card atau online banking. No worries, Traveloka ni dah terbukti selamat dengan ciri-ciri keselamatannya. Selain tu ada helpline yang boleh tolong korang just in case ada problem dan helpline tu work for 24 hours a day. Daebak! Eh, excited macam nak ke Korea esok je rasa bila story ni. Hihihi
Okey, selain tu korang boleh find out pasal AirAsia promotion kat Traveloka. Korang boleh register dan korang akan dapat update setiap kali ada promotion dari Traveloka. AirAsia e-ticket akan dihantar ke  email korang, so DON’T forget to check your email which is e-ticket ni sangat-sangat penting. Print Out lepas dapat dan bawa ke airport. Just make sure date & maklumat korang dalam e-ticket tu betul. Jadi takdelah korang datang awal sehari ke airport sebab excited sangat. Pernah jadi ke? Hahaha. CM belum pernah terjadi. Excited kot nak holidays. Of course ingat tarikh dan masa. :P 

AirAsia e-ticket is an eligible proof for AirAsia flight. E-ticket yang korang received after completing your online booking transaction. So make sure korang pegang dan simpan waktu nak check in nanti. Jangan lupa bring it together! If not, will spoiled your vacation & buat mood cuti-cuti korang akan kelaut.
Okey, let CM story sikit history diorang ni. They were established in 1993 & AirAsia belonged to a state-owned DRB-HICOM. Its Boeing 737 served the initial flight in 1996. Already in that era, Malaysia has had an advanced aviation industry, labelling AirAsia as the first generation facing a highly competitive challenge.
Siapa yang tak kenal AirAsia? One of the world’s leading Low-Cost Carrier (LCC) headquartered kat Malaysia. Yang pertama of Full-LCC in Indonesia, having the main characteristics as follows: add-on facilities purchasable during online booking like checked baggage, pre-reserved meal and seat selection. Diorang memang target untuk offer low cost price kepada customer yang nak travel dengan harga murah. 

Good news kepada kaki travel dan yang sentiasa kena fly sana sini, book Air Asia tiket di Traveloka adalah pengalaman yang korang akan suka sebab dengan kemudahannya, hanya di hujung jari je. Mudah dan cepat! Cheap long-haul flights such as from Kuala Lumpur ke bandar in Australia, Europe, Japan and South Korea diperkenalkan untuk traveller.
(oh Korea, Anyeong! In my list to travel…:D) 

So, ramai yang boleh travel jauh dengan kos rendah yang ditawarkan. Even CM rasa collection duit raya budak-budak sekarang pun dah boleh beli tiket flight. This is not a joke hokey! Memang murah. These flights use Airbus A-330 and operates under the name AirAsia X. Offering competitive low fare, AirAsia X also flies to destinations like Tokyo, London and Gold Coast. So nanti korang kena find out pasal Air Asia at Traveloka!
Okeylah, panjang plak story CM pasal travel. Jom survey tiket flight di Traveloka korang. Mana tahu ada destinasi impian kan 😘 Klik je link yg dah CM highlighted kat atas tu. Memang tak rugi lah. Highly recommended! Cuti sekolah pun dah nak dekat ni. Mana tahu ada yang plan nak bercuti lepas beraya atau nak beraya kat overseas plak this year kan . Lol~~~ Sempat lagi nak booking ni. Let’s travel with TRAVELOKA...
cikmasland.blogspot.my
Nota Kaki: “Traveloka dulu, then baru story pengalaman cuti korang. :) “Take only memories, leave only footprints
cikmasland.blogspot.my
Klik Info Lanjut

Tuesday, May 22, 2018

Riang Ria Ramadhan Dari Shaklee Dengan Promosi Hebat!

Riang Ria Ramadhan Dari Shaklee Dengan Promosi Hebat! | Wah, memang meriah promosi Shaklee buat untuk bulan Mei ni. Bukan time Raya je nak riang ria, Ramadhan pun kita gembira tau. Dengan slogan kali ni “Rakyat Sihat, Minda Cergas!” Shaklee pun dah up to date. Lol~~ al-maklum la, sebut je Shaklee, mesti orang kenal dah, “Suplimen No.1 di Malaysia tu ye..”

Ha, nak tau apa Promosi yang best sangat Shaklee tambah untuk bulan Mei? Yang ni memang buat CM super-duper excited! Suplimen kegemaran ramai la. SR Vita-C Plus dan juga Coq Trol Plus. Woot woot, memang rugi siapa yang lepaskan peluang ni. Dapat Harga Murah macam ni hanya di Bulan Mei je tau! 

cikmasland.blogspot.my
PROMOSI KAW-KAW SEPANJANG MEI

Apa yang best sangat SR Vita-C Plus ni?

  • Membentuk kolagen dalam kulit – vitamin C Shaklee ini akan merangsang pembentukan kolagen dan menyebabkan kulit menjadi tegang.
  • Mencerahkan kulit.
  • Melambatkan proses penuaan.
  • Menghalang pembentukan pigmentasi yang menyebabkan masalah jeragat.
  • Meningkatkan sistem imunisasi badan.
  • Membantu mengurangkan masalah alergi dan resdung.
  • Mengatasi masalah gusi berdarah.
  • Mengekalkan kolestrol sihat kerana ia mampu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah
cikmasland.blogspot.my
Apa pula yang best tentang Coq Trol?
  • Sebelum ni, CoQ Health  cuma bekalkan 28mg Coenzym Q10, TAPI CoQ Trol Plus ni bekalkan 100mg tau!
  • Tambahan 2 mg Resveratrol
  •  Dan 5 mg Tokoferol.

Coq-Trol Plus juga dilengkapi dengan sistem penghantaran minyak zaitun untuk penyerapan optimum di dalam tubuh. Bebas Gluten.
.
Manfaat CoQ-Trol Plus Shaklee
  • Membantu kekal bertenaga
  •  Menyokong gaya hidup yang  aktif dan cergas
  • Membaiki perdaran darah yang  sihat
  • Mengekalkan kolesterol yang  sihat
  • Menguatkan otot jantung
  • Mengurangkan risiko penyakit  jantung
  • Meingkatkan kesuburan –  peningkatakn pergerakan dan  kuantiti sperma, memperbaiki  kualiti ovum dan peluang tinggi  untuk persenyawaan
  • Bertindak sebagai pelindung UV  kepada kulit
  • Memberi tenaga untuk  penghasilan dan pembaikan  sel kulit
  • Kulit lebih anjal dan sihat
  • Kulit kurang berkedut
  • Meingkatkan daya ingatan &  pembelajaran
  • Lebih fokus dan peka
  • Mengurangkan risiko penyakit  berkaitan dengan penuaan, iaitu  Alzheimer dan Parkinson

cikmasland.blogspot.my
cikmasland.blogspot.my_____________πŸ–Œ
NAK TANYA, NAK ORDER,
CIKMAS | 0122218698
Shaklee Distributor | SID 1066326 
Facebook: Masdiana Hj Che Din
Instagram: @cikmasland
Twitter: @cikmasland
Email: cikmasland@gmail.com

KLIK ICON SOCMED UNTUK BERHUBUNG DENGAN CM! 

cikmasland.blogspot.my
Klik Info Lanjut