* APA ITU ALFAFA?
1. Alfalfa merupakan RAJA SEGALA TUMBUHAN. Ia mempunyai sistem akar yang panjang – 20 hingga 30 kaki.
2. Merupakan ramuan herba :
* Medical benefits of herb – dikenali sejak berzaman lagi
* Memiliki “ healing properties just an effective as drug but with ought the side effects”
3. Turut dikenali sebagai “Bapa Segala Makanan”, Alfalfa adalah makanan yang lengkap – makanan tambahan yang ideal untuk kesihatan dan tenaga yang membekalkan :
* 15 mineral
* 10 vitamin
* 8 enzim
* Fiber (saponin)
4. Sumber yang terkaya dengan klorofil
5. Merupakan sumber mikronutrion yang paling kaya – membuatkan sistem badan berjalan lancar
KELEBIHAN ALFALFA
VITAMIN yang ditemui dalam Alfalfa:
* Vitamin A – untuk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan.
* Vitamin E – melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot; memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu fokus mata.
* Vitamin U – menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.
* Vitamin B6 – membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya.
* Vitamin K – penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur.
* Vitamin D – mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.
MINERAL yang ditemui dalam Alfalfa:
* Kalsium – membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf.
* Zat Besi – diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.
* Kalium – perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk digests lemak.
* Fosforus – diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.
* Klorin (klorida) – elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.
* Sodium – mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.
* Silikon Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.
Lain-lain KEISTIMEWAAN Alfalfa:
* Kaya dengan protein – 18.9% berbanding daging lembu ,3.3% berbanding susu dan 13.1% berbanding telur. (Otot terdiri protein dan kurang protein menyebabkan keletihan dan kelesuan) –> membantu dalam penyusuan ibu
* Akar alfalfa yang dalam mencari mineral penting dalam tanah, yang tidak kesampaian oleh tumbuh-tumbuhan lain.
* Alfalfa adalah milk booster yang sekian lama digunakan di benua Amerika.
KHASIAT Alfallfa :
* Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
* Galactagouge - Bagus diambil oleh ibu-ibu yang menyusukan anak kerana ia merangsang penghasilan susu ibu (milk booster).
* Membantu perkumuhan menjadi lebih lawas.
* Membantu membuang angin dalam badan.
* Termasuk dalam kategori fiber yang mengenyangkan.
* Melegakan sakit sendi dan belakang.
* Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
* Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak Peppermint)
* Memberi kelegaan semasa haid
* Merawat arthitis
* Bagus untuk asma, resdung, elergi, gegata dan ekzema
* Mencuci usus bagi membuang toksik
* Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitan dalam buah pinggang
* Meneutralkan asid dalam badan (boleh menyebabkan heartburn).
* Merawat masalah keputihan pada wanita
* Membesar dan menegangkan payudara
* Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
* Memulihkan urat selepas bersalin
* Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
* Meningkatkan stamina seorang suami
* Melegakan sembelit (tapi kalau kurang minum air boleh jadi sembelit tau!!)
* Mengatasi masalah kekeringan semasa bersama suami.
* Dan banyak lagi untuk disenaraikan…
****************************************************************************************
*
NOTA PENTING:
* Pesakit SLE TIDAK BOLEH mengambil alfalfa kerana alfalfa mengandungi sejenis asid amino L-canavanine yang menyebabkan pesakit SLE menjadi keradangan.
* Alfalfa juga TIDAK BOLEH diambil oleh pesakit tiroid dan ibu2 mengandung (6 bulan ke atas).
* ELAKKAN mengambil Alfalfa dan Vita E serentak kerana akan ganggu penyerapan Vita E.
* Minum air 3L sehari untuk penyerapan vitamin secara maxima di dalam tubuh badan.
Berminat utk dapatkannya dengan harga Ahli? Sila hubungi Pn Masdiana (SID 1066326) Pengedar Sah Shaklee anda.
Sms/whatsapp: 0122218698
Email: supplementland@gmail.com
Makan telur pun diorang jadikan isu panas !
-
Makin kerap lak aku buat live di Tik Tok dan berposting di sana. Aku punya
post pun lebih pada isu kesihatan jer. Tu pun secara umum. Nak berlebih
lebih ...
15 hours ago
0 comments:
Post a Comment
TQVM pada uols yang sudi tinggalkan komen/jejak di Blog CM ni. Salam Ukhwah...
“Life is a story, make yours a BEST SELLER”
L❥vs, CM (◕‿◕✿)