Friday, January 31, 2014

Vitamin Shaklee untuk Masalah Batu Karang

Assalamualaikum & selamat pagi...

Entri hari ni berkenaan Masalah BATU KARANG. Menurut kajian, 3 nisbah 1 golongan lelaki lebih terdedah kepada masalah batu karang. 

Jom baca fakta & perkongsian masalah Batu karang...

✔️Apa itu penyakit batu karang?

Penyakit batu karang bukanlah sesuatu yang asing di Malaysia terutamanya. Batu karang atau “renal stone” membawa maksud terdapat batu di buah pinggang atau salur kencing seseorang. Batu ini terbentuk apabila terdapat mendakkan mineral dalam air kencing. Selalunya kaum lelaki lebih cenderung untuk mendapat penyakit ini, namun kaum wanita juga juga tidak terkecuali dari mendapat penyakit ini.

✔️Bagaimana boleh terjadi?
Batu karang terbentuk disebabkan beberapa faktor. Faktor yang utama adalah disebabkan tubuh seseorang itu kurang air. Ini terjadi mungkin disebabkan kurang nya meminum air dan banyak berpeluh. Selainnya, batu karang juga berpotensi untuk terbentuk apabila seseorang memakan banyak makanan yang mengandungi protein seperti daging merah, makanan yang masin, minum banyak kopi dan teh dan sebagainya. Batu karang juga lebih mudah terbentuk apabila seseorang itu mumpunyai penyakit kencing manis dan darah tinggi.

✔️Tanda-tanda seseorang mempunyai batu karang

Kebiasaannya batu-batu yang bersaiz kecil akan keluar dari tubuh seseorang melalui air kencing.
Namun, sekiranya batu ini mempunyai saiz yang agak besar, ia akan mula tersekat dalam salur
kencing dan menyebabkan individu itu berasa tidak lawas apabila kencing, kencing yang sedikit, kerap kencing dan juga sakit yang tidak tertahan yang dapat dirasai di bahagian belakang pinggang. Selain itu, individu itu mungkin juga akan demam, muntah-muntah, loya, kencing berdarah dan berasa sakit apabila kencing.

✔️Cara merawat dan mengatasi

Batu karang yang tidak terkeluar melalui air kencing memerlukan rawatan yang membolehkan batu itu keluar dari buah pinggang atau salur kencing yang tersumbat. Doktor akan memberi ubat tahan sakit untuk mengurangkan sakit yang dialami pesakit. Kemudian, pembedahan kecil diperlukan untuk membuang batu karang itu.

✔️Nasihat pencegahan

Untuk mengelakkan dari perkara ini terjadi, dinasihatkan supaya seseorang itu meminum banyak air setiap hari terutamanya mereka yang melakukan pekerjaan yang menyebabkan mereka cepat berpeluh dan terdedah kepada panas matahari seperti penoreh getah dan nelayan. Kita juga disarankan unutk meminum air sebanyak 2.5-3 liter sehari. Selain itu, hendaklah mengurangkan pengambilan makanan dan minuman seperti daging merah, kopi dan teh.

Cadangan utk Masalah BATU KARANG

☀️Omega Guard
✔️Membakar lemak berlebihan yang mendorong masalah batu karang

☀️B-Complex
✔️menurunkan oksalat (garam mineral) yg membentuk batu karang

☀️Vita-C 
✔️mengasidkan urin dan batu karang tidak akan terhasil dlm urin berasid

☀️OsteMatrix
✔️mengandungi Magnesium yg menurunkan oksalat & mencegah pembentukan batu
karang

☀️Alfalfa Complex
✔️mengurangkan infeksi & inflamasi

☀️Carotomax
✔️menyembuhkan luka di urinari akibat batu karang

☀️Lecithin
✔️Membakar lemak berlebihan yg mendorong pembentukan batu karang


Nota Kaki: Hubungi saya untuk dapatkan suplemen/vitamin diatas. Cadangan tentang vitamin yang sesuai mengikut bajet anda.

***********************
CikMas Land 
Shaklee Distributor | SID 1066326 
0122218698 | sms/whatsapp
Konsultasi PERCUMA sepanjang Anda menjadi pelanggan CML

Self Pickup:
IPD Miri, Sarawak
Cash on Delivery COD:
Bintang Mall, Boulevard Imperial Mall, Boulevard Shopping Mall, Permaisuri Mall, Merdeka Mall, Econsave Miri, Giant Permy Jaya, Miri & sekitar Bandar Miri (will consider)

"I am NOT a product of my circumstances, I AM a product of my decisions"0 comments:

Post a Comment

TQVM pada uols yang sudi tinggalkan komen/jejak di Blog CM ni. Salam Ukhwah...
“Life is a story, make yours a BEST SELLER”
L❥vs, CM (◕‿◕✿)