Monday, May 21, 2018

Tips Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa, Bukan Lagi Rahsia

Tips Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa, Bukan Lagi RahsiaAlhamdulillah, kita semua di bulan puasa sekarang. Hari ni dah masuk hari ke-5 umat Islam berpuasa, bagi menunaikan Rukun Islam yang ke-3. Sekejap je kan. Alhamdulillah, sepanjang 5 hari ni, cuaca redup dan berangin je kan. Kat luar pun dah mendung tu :)

cikmasland.blogspot.my

Bulan puasa adalah bulan yang ditunggu-tunggu oleh sekalian umat Islam. Didalam bulan Ramadhan, pelbagai rahmat dan kelebihan bagi umat Islam untuk upgrade keimanan dan topup pahala buat bekalan dihari kemudian. Yang sangat penting bila tibanya Ramadhan, jagalah kesihatan anda. Untuk melakukan ibadah, mestilah dengan tubuh badan yang sihat. So, pastikan anda menjaga kesihatan sepanjang Ramadhan tau!

Tips Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa

Tips Waktu Bersahur:
  • Ambil sumber makanan yang rendah GI (Glisemik Indeks) untuk mengurangkan rasa lapar dan memberi kita tenaga
  • Cuba  elak mengambil makan yang manis dan tinggi GI 
  • Ambil makanan yang tinggi protein dan serat. Ianya dapat membantu memberi rasa kenyang yang lama ketika berpuasa kerana makanan tinggi protein mengambil masa untuk di proses.
  • Elakkan mengambil minuman yang berkafein. Ia akan membuatkan kita berasa cepat dahaga/haus
Tips Waktu Berbuka:
  • Seperti sunnah Nabi, dahulukan mengambil air suam/kosong dengan beberapa biji kurma. Kurma mengandungi serat yang dapat membantu memulihkan tenaga yang hilang dengan cepat
  • Elakkan mengambil minuman berkarbonat/bergas ketika berbuka untuk mengelakkan masalah kembung/angin
  • Elakkan mengambil makanan dengan kuantiti yang banyak atau terlalu berat ketika berbuka. Kerana perut tengah kosong dan dikhuatiri akan menjadi ‘sebu’
  • Digalakkan mengambil makanan dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap untuk melancarkan proses penghadaman.
  • Pastikan kerap meminum air kosong untuk mengelakkan badan dari dehidrasi dan dapat membantu memgembalikan tenaga

Set Berpuasa Premium Juga Dapat Mengekalkan Tenaga Sepanjang Hari

Set Suplimen Puasa juga adalah cadangan yang baik untuk anda seisi keluarga. Suplimen membantu anda mencukupkan nutrisi yang diperlukan sepanjang berpuasa. Kita sedia maklum, semasa berpuasa badan kita melalui proses detoks. Keperluan suplimen bagi membekal nutrisi yang hilang ketika berpuasa tidak dapat dinafikan.

Jom Kenali Suplimen Yang Terdapat Dalam Set Puasa Premium Shaklee

cikmasland.blogspot.my
Set Puasa Premium Shaklee Menjadi Pilihan...

Kelebihan Performance Drink Shaklee: 
  • Ia terbukti secara klinikal dapat menyokong tahap hidrasi lebih cepat berbanding air. 
  • Performance Drink juga mempunyai lebih banyak elektrolit dan menyalurkan lebih banyak tenaga berbanding jenama minuman hidrasi lain.
  • Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™️ proprietari dengan campuran unik karbohidrat dapat memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum. 
  • Terbukti secara klinikal: Ujian makmal terhadap atlet dengan pencapaian cemerlang menunjukkan yang Performance Shaklee dapat mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan hidrasi, memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina.
  • Tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis atau sebarang bahan pengawet tambahan.

cikmasland.blogspot.my

Kelebihan ESP (Energizing Soy Protein
  • ESP Shaklee merupakan protein soya Non GMO yang kaya dengan protein dan mengandungi 9 asid amino
  • ESP juga rendah Indeks Glisemik (GI). Protein yang rendah GI akan melambatkan proses pencernaan dan memberi rasa kenyang yang lama. Sesuai untuk anda yang mengalami masalah Gastrik dan Diabetes
Glisemik Indeks adalah satu nilai yang diberikan kepada sesuatu makanan berdasarkan seberapa cepat makanan tersebut meningkatkan kadar gula dalam darah setelah kita memakannya
Semakin rendah Indeks Glisemik dalam makanan yang kita ambil, semakin lambat proses pencernaan berlaku. Ianya dapat menstabilkan gula dalam darah. Hasilnya kita akan rasa kenyang lebih lama dan bertenaga

Berapa Julat Index Glisemik?
Index Glisemik rendah : 55 dan kebawah
Indek Glisemik Medium : 56-69
Index Glisemik tinggi : 70 ke atas

Berapa Index Glisemik ESP SHAKLEE?
Index Glisemik/GI : 39
Ia beri tenaga berterusan. Dari semasa ke semasa. Paras gula dalam darah adalah stabil


Kelebihan Meal Shakes Shaklee:

cikmasland.blogspot.my
  • Meal Shakes merupakan multivitamin dan fiber yang terbaik. 
  • Ianya membekalkan nutrien baru kepada badan yang kehilangan nutrisi setelah seharian berpuasa
  • Meal Shakes adalah ‘hidangan lengkap’, terutamanya kepada anak-anak anda yang baru belajar untuk berpuasa
  • Membantu masalah sembelit. Sebab, sepanjang berpuasa kita akan kekurangan cecair dalam badan yang menyebabkan masalah sembelit berlaku.



Golongan yang sesuai mengambil Set Puasa Premium ni adalah:

  • Ibu mengandung yang sering keletihan
  • Ibu yang sedang menyusukan bayi yang risau susu merundum dan badan keletihan
  • Orang yang bekerja berat iaitu mereka yang menggunakan tenaga fizikal
  • Warga Tua yang cepat penat dan susah atau tiada selera untuk makan
  • Kanak-kanak yang sedang belajar untuk berpuasa
  • Remaja dan pelajar yang perlu memberi tumpuan pada pelajaran
  • Mereka yang sering berada di luar bangunan dan terdedah kepada cuaca panas
  • Individu yang mahu bersahur dengan cara ringkas dan mudah tetapi kekal sihat
*****

Promosi Mei! 
Beli Twin Pack Performance Drink @ Meal Shakes @ Cinch Shake Mix Vanilla Flavor
Diskaun 10%
Memang berbaloi sangat. 
Jom Dapatkan segera sebelum promosi tamat!

cikmasland.blogspot.my
_____________πŸ–Œ
NAK TANYA, NAK ORDER,
CIKMAS | 0122218698
Shaklee Distributor | SID 1066326 
Facebook: Masdiana Hj Che Din
Instagram: @cikmasland
Twitter: @cikmasland

KLIK ICON SOCMED UNTUK BERHUBUNG DENGAN CM! 
cikmasland.blogspot.my

2 comments:

  1. Samalah, redup je cuaca sekarang. Dulu panas memanjang, skrg selang seli dengan hujan.

    ReplyDelete

TQVM pada uols yang sudi tinggalkan komen/jejak di Blog CM ni. Salam Ukhwah...
“Life is a story, make yours a BEST SELLER”
L❥vs, CM (◕‿◕✿)