Monday, May 15, 2017

Vitalea Shaklee : Sis Dan Alahan a.k.a Allergic

www.cikmasland.blogspot.my 
Sis dan alahan memang tidak dapat 'berpisah'.
Dulu-dulu, asal 'silap sikit', mesti naik bengkak-bengkak. Alahan apa? Dari makanan, dan kadang-kadang habuk kot. Yang paling tak tahan, bila naik bengkak pada mata dan mulut. Malu uols.. Dah mcm alien sesat kat bumi... hahaha. Ingat lagi, satu masa diserang alahan jam 2am. Masa ni, mata dah bengkak sampai tertutup rasanya. Rushing pergi hospital dengan berkaca mata hitam πŸ˜†. Doctor tanya sakit apa, sis buka kaca mata, dan Doktor terus cakap macam ni..
"Padan la berkaca mata. Terkejut juga saya malam-malam pakai cermin mata"... Sentap hokey.

Time membengkak tu, nak tak nak have to pergi klinik. Ubatnya hanya injection! Cetrizine, piriton sentiasa ada bekalπŸ˜…. Biasanya kalau alahan, tanda awal ialah selsema, gatal-gatal then getting worse naik bengkak... erm, yang biasa alami mesti tau apa rasanya πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ 

Mungkin ada yang kata alahan je kot, bukan boleh bawa mati... oh no no... Kena tau makanan yang boleh membawa maut adalah telur dan kekacang. Nerve akan membengkak dan menyebabkan sukar untuk bernafas. Dalam kes ni, kalau lambat dapatkan rawatan mungkin boleh membawa maut. Nauzubillah...

One of my case, time ni sis demam. Suhu luar badan macam tak panas, tapi badan terasa lemah. Pergi klinik Mediviron, Doc check suhu tinggi. Jenis demam panas dalam. Mata naik bengkak sebab terlalu panas. During consultation session, Sis bagi tau ada alahan and tanya bahaya tak kalau selalu ambil ubat alahan. The answer is YES. Jika kerap ambil dan kebergantungan kepada ubat alahan boleh merosakkan buah pinggang seseorang. Then, slowly he said, kes alahan ni hanya pesakit dapat kawal. Sebab, dia sendiri akan boleh detect punca dan sebab alahan bila dia diserang alahan. Yang terbaik dan saya sarankan ambil suplimen 'multivitamin' yang dapat menguatkan imune system body kepada serangan alahan. 

Balik je dari klinik, terus pergi farmasi beli multivitamin. Time tu sis beli Multivitamin Blackmores. So far okey... Then, sis nampak 'iklan' di Fb tentang Multivitamin Shaklee Vitamin Semulajadi and well known Brand. Sis pun google mencari informasi. At last, sis pun order and consume. Alhamdulillah, nampak perubahan positif... Pagi-pagi dah tak macam dulu, asyik bersin je πŸ˜‚ Bengkak-bengkak pun dah segan nak 'ziarah'... Alhamdulillah...

Yang baik, kita kongsi bersama dan panjang-panjangkan.... 

I am Shaklee Lover
#sayaconsumesayajugapengedar
#shakleepantaidalam
#vitaleashaklee
#multivitaminshaklee

I am CikMas
Your Shaklee Distributor
Wassap: 0122218698
Whatsapp Sis DISINI

www.cikmasland.blogspot.my 

0 comments:

Post a Comment

TQVM pada uols yang sudi tinggalkan komen/jejak di Blog CM ni. Salam Ukhwah...
“Life is a story, make yours a BEST SELLER”
L❥vs, CM (◕‿◕✿)