Saturday, April 22, 2017

Kek Pelangi Simple Tapi Sedap

Hola...

1st day cuti ni, CM luangkan masa dengan kembar CM... Excited sungguh sebab dah lama sangat tak mem'baking' kann.. huhu

Jom layan resepi CM.. Yang penting memang sodapppp... 

www.cikmasland.blogspot.com

Bahan Dalam Sukatan Cawan: 

1 Buttercup
3 Biji Telur
1/2 cawan gula castor/gula halus 
1/4 cawan susu pekat manis
2 cawan tepung Kek Naik Sendiri (So kalau guna tepung ni tak payah letak baking powder dah) *optional
4@5 sudu besar Fresh Milk
1 sudu teh esen vanilla
Pewarna ikut citarasa uols la

Cara: 
Pukul buttercup dengan gula hingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga kembang cantik
Masukkan susu pekat manis
Masukkan fresh milk 
Pukul dengan kelajuan medium
Kemudian masukkan esen vanila. 
Setelah sebati dan ringan, hentikan mixer.
Masukkan Tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Gunakan teknik kaup balik (betul ke ayat ni? Hahaha.. janji fhm la ye)
Dah betul-betul sebati, bahagikan kepada beberapa bahagian dan letak pewarna pilihan anda.
Kaupkan berselang-seli kedalam loyang yang telah disapu marjerin

*panaskan oven 10minit sebelum masukkan bancuhan kek ye. Pada suhu 180'c

Kemudian masukkan bancuhan kek pada suhu 160'c selama 40 minit. Guna api bawah je tau... 
Selamat Mencuba 😘

Lavs
CM

 

 


2 comments:

TQVM pada uols yang sudi tinggalkan komen/jejak di Blog CM ni. Salam Ukhwah...
“Life is a story, make yours a BEST SELLER”
L❥vs, CM (◕‿◕✿)